Amire sokszor a nagyok sem figyelnek – Tárgyi eszközök figyelési ideje

24 jan Amire sokszor a nagyok sem figyelnek – Tárgyi eszközök figyelési ideje

A tárgyi eszközökre vonatkozó szabályok említésekor leggyakrabban az értékcsökkenés és ennek fajtáji jutnak eszünkbe. Pedig van az ÁFA törvényben is egy megbújó, ám de annál fontosabb paragrafus, amit minden év végén figyelnünk és alkalmaznunk kellene.  Ez a tárgyi eszközök figyelési ideje.

Ebben a paragrafusban szabályozzák a cégek részére, hogy a vállalkozás működésének érdekében vásárolt tárgyi eszközöknek hány évig kell a vállalat szolgálatában állnia ahhoz, hogy jogosult legyen az előzetesen felszámított ÁFÁ-t levonásba helyezni.
Minden év végén végig kell venni, hogy értékesített-e a cég az év folyamán tárgyi eszközt, vagy volt-e ÁFA mentes bevétele és ehhez a tevékenységhez vett-e igénybe tárgyi eszközt?

 

Amennyiben igen akkor a következőképpen kell eljárni

  • A törvény az eszközöket két csoportra bontja. Ingók és ingatlanok.
    • Ingó eszközök esetén 60 hónap a figyelési (cég működését szolgálandó) idő
    • Ingatlan esetében 240 hónap a figyelési idő.

 

A törvény azt mondja, hogy ez idő alatt a tárgyi eszköznek, vagy ingatlannak a cég könyveiben kell szerepelnie (a cég használatában kell lennie) ahhoz, hogy a beszerzéskor (aktiváláskor) visszaigénylésbe helyezett ÁFA továbbra is visszaigényelhető maradjon.
Ez az informatikai eszközöknél jelenthet problémát, hiszen ezek az eszközök jellemzően csak a társasági adó törvényben meghatározott 3 évig vannak használatban a cégnél. A gyors fejlődés miatt azonban ennyi idő alatt rendre el is avulnak.

 

Az alábbi példában bemutatjuk, hogyan kell eljárni az ÁFA korrigálásával, ha a cég nem tartja meg 5 évig az eszközt, csak a ténylegesen használt 3 évig és értékesíti is az eszközt.

 

Tegyük fel, hogy az eszköz beszerzési értéke: 200.000 Ft. Ennek az ÁFA vonzata 54.000 Ft. A beszerzéskori aktuális bevallásban ezt az 54.000 Ft-ot visszaigényelte.

Az eszközt lecserélik, és nem a raktárba teszik porosodni, hanem értékesítik. Ebben az esetben a cég csak az eszköz a tényleges használati időtartamára volt jogosult a visszaigénylésre ez 3 év. Erre a 3 évre számolt levonható ÁFA: (54.000 Ft / 5) * 3 = 32.400 Ft. Mivel az eszköz aktiválásakor a teljes 54.000 Ft levonásra került a levonásra nem jogosult 21.600 Ft-ot adó növelő tételként be kellene vallani és fizetni.

Az elszámolás során az értékesítés ellenértékét figyelembe lehet venni. Ha a cég az eszközt 10.000 Ft + ÁFA-ért értékesítette, akkor az ÁFA értékével (2.700 Ft) csökkentheti a befizetendő adót.

Amennyiben az arányosított ÁFA és az értékesítés ÁFA a különbözetének abszolút értéke meghaladja a 10.000 Ft-ot adó növelő tételként kell a bevallásban bevallani.
A fenti példa alapján: 21.600 Ft – 2.700 Ft = 18.900 Ft a fizetendő adó. Az adót természetesen 1.000 Ft-ra kerekítve kell megfizetni.
Az ilyen jellegű tárgyi eszközfigyelést, és arányosítást az adóév utolsó bevallásában kell megtenni függetlenül attól, hogy év elején, közepén vagy végén történt az értékesítés.

Készítette a Taxversum Könyvelő Iroda

 

Tettszett a cikk? Oszd meg a Facebook-on, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírlevél